Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Kunnen de urnen buiten staan?


In principe zijn de urnen niet voor buiten. De meeste urnen zijn aardewerk gestookt waardoor de onder invloed van vocht en vorst stuk kunnen vriezen. De steengoed urnen zouden wel buiten kunnen staan, echter het is aan te raden ze óf droog te houden (onder een afdak), óf binnen te halen wanneer vorst voorspeld is. De gedenkkeien zijn steengoed gestookt en kunnen dus buiten liggen, echter ook hier is het aan te raden ze bij vorst binnen te halen.
Waarom duurt het zo lang om een urn op maat te maken?


een urn maken is handwerk. De urn wordt eerst gedraaid op de draaischijf. Daarna duurt het twee tot 5 dagen voordat het boetseren kan beginnen. Het hangt van de urn af hoe lang dit boetseren duurt. Dat kan van een halve dag tot wel drie dagen zijn. Na het boetseren moet de urn langzaam drogen. Het droogproces duurt tussen de 3 en 5 weken. Voor de eerste stook staat de urn 3 dagen in de oven. Dan wordt de urn geglazuurd en dan gaat de urn weer voor 3 dagen de oven in. Als er nog een tekst in goud op de urn komt te staan, komt daar nog een extra goudlusterstook bij.
Hoe weet ik of de maat van de dierenurn goed is?


Over het algemeen geld dat het gewicht van het dier (bij leven) bepalend is voor de inhoud van de urn: 3,5 - 9 kilo = Urn met inhoud van 0,3 - 0,5 liter 10 - 25 kilo = Urn met inhoud van 0,5 - 1 liter 25 - 50 kilo = Urn met inhoud van 1 - 2 liter Echter, bij sommige dierencrematoria gebruiken ze nieuwe technieken en kunnen deze maten zomaar afwijken (lees: kleinere urnen nodig). Als je zeker wilt weten welke inhoudsmaat je nodig hebt, vraag het dan na bij het crematorium.
Kunnen er meerdere dieren in 1 urn?


Ja, dat kan. Houd dan bij de aanschaf van de urn rekening met het totaalgewicht van je huisdieren. Plak het deksel niet dicht en bewaar de as van je huisdieren in een speciaal aszakje in de urn. Later kun je de as van een ander huisdier (in een eigen aszakje) in de urn toevoegen.