top of page
  • nathalie

5 redenen waarom het erg is om een dier te verliezen


Niet iedereen begrijpt het. Dat merk je bijvoorbeeld wel aan de opmerking: 'Dan neem je toch gewoon een nieuwe' of aan de oorverdovende stilte als je huisdier is overleden. Niemand die je vraag hoe het met je gaat en als je er over begint krijg je de opmerking: 'Ben je daar nu nog niet overheen? Dat is toch al weer een week geleden?'.

Daarom vertel ik het nu voor alle mensen die tot nu toe niet begrepen waarom het zo erg is als je je huisdier verliest.


  1. Dieren hebben een sociale functie

  2. Een dier geeft structuur

  3. We verliezen een deel van onze identiteit

  4. Een dier verzorgen geeft ons een goed gevoel

  5. Een dier geeft ons een stukje gezondheid1. Dieren hebben een sociale functie


een huisdier is een onderdeel van ons gezin. We zorgen voor ze, we praten met ze, we houden er rekening mee als we weg gaan voor een boodschap of voor een vakantie. Zeker voor mensen die alleen wonen is de impact van een huisdier enorm. Ze ervaren minder eenzaamheid. In huis en op straat. Met een hond naast je heb je sneller een gesprek in het park. Als het dier komt te overlijden valt dit contact weg. Het contact dat je hebt met je dier en het contact dat je hebt met andere 'baasjes'.
2. Een dier geeft structuur


Je stapt je bed uit. Omdat je moet werken. Maar ook omdat je de hond moet uitlaten. Het zijn vaste tijden waarop je de hond uitlaat, vaak wel 4 á 5 keer per dag. Hij krijgt 2 x per dag eten. De vacht wordt regelmatig schoongemaakt. De oren regelmatig nagekeken. Zodra je thuiskomt (van je werk, boodschappen doen, een brief naar de brievenbus brengen) is er altijd iemand die je begroet. En het maakt niet uit hoe lang je weg bent geweest, hij begroet je elke keer weer even enthousiast. Of denk aan elke keer dat je de koelkast open doet en je hond zit alweer achter je. De slimmerik. Dit zijn de momenten waarop je je huisdier het meeste mist. Het moment dat je thuiskomt en er niemand is die je begroet alsof je weken weg bent geweest. Het moment dat je de koelkast open doet en er niemand achter je zit te bedelen. Auch, dan doet het pijn.
3. We verliezen een deel van onze identiteit


Is het je wel eens opgevallen hoeveel mensen je kent, niet bij naam, maar bij naam van hun hond?

Hoe vaak zeg je niet: 'Vandaag ben ik het baasje van Thor tegengekomen', of 'Ik ben een stukje meegelopen met het baasje van Luna'.?

Ook over jou wordt gesproken in termen van: 'Het baasje van...". Als jouw dier wegvalt ben je ineens anoniem. Onzichtbaar.
4. Een dier verzorgen geeft ons een goed gevoel


"Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt", is een hele ware uitspraak. Maar andersom geldt dat ook. Wanneer je zorgt voor een ander, of dat nu een mens of een dier is, dan zal je gevoel van eigenwaarde en je stemming omhoog gaan. Het verhoogt ook het gevoel een doel te hebben in het leven. Kortom: Doordat we voor een dier zorgen hebben we meer reden om goed voor onszelf te zorgen. Als zo'n dier dan wegvalt, verliezen we ook een belangrijke bron van emotionele 'zelfzorg'.
5. Een dier geeft ons een stukje gezondheid


Het aaien van een hond of kat, of alleen maar een dier op schoot hebben verlaagt de hartslag en kan de bloeddruk laten dalen. De combinatie van aanraken en praten met een dier schijnt zelfs nog gunstiger te zijn dan een soortgelijk contact met een mens.Kortom, een huisdier verliezen geeft ons niet alleen een gebroken hart. Het veroorzaakt serieuze gevoelens van rouw.

Elk jaar lijden duizenden mensen in stilte omdat ze na het sterven van hun dier geen troost of steun vinden.

Het wordt hoog tijd dat we dit serieus gaan nemen, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau.Wat kun jij als buitenstaander doen?


Als je zelf geen dier hebt is dit toch een wat lastige materie. Dat is begrijpelijk. Maar als iemand in je omgeving een huisdier verliest en je hebt geen idee wat je daar mee aan moet dan hier een tip:


laat diegene dan zijn verhaal doen. Wens hem sterkte en stuur hem na een paar dagen een gedenkkei of een gedenkblad met de naam van het dier of een brievenbustroostdoos (binnenkort in de webshop). Af alleen een kaartje met: sterkte met het verlies van...Ik denk aan je.


Dit geeft iemand al zoveel troost.
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page