top of page
  • nathalie

5 redenen om niet voor een urn te kiezen

Waarom zou je eigenlijk voor een urn kiezen? Er zijn genoeg redenen om niet voor een urn te kiezen.1. Je wilt niet gecremeerd worden omdat de traditionele kerk daar niet achter staat.

De kerk is er tenslotte de reden van dat in 785 na Christus de lijkverbranding werd afgeschaft om dat het des duivels zou zijn. En deze kerk heeft er eeuwenlang zorgvuldig zorg voor gedragen dat mensen 'netjes' begraven werden.

Zelfs in 1914, toen de eerste crematie in ons land plaatsvond, stond in een Nederlands dagblad het volgende geschreven: ‘Gisteren is dan ook in ons land het heidense tijdperk der lijkverbranding geopend’. Als je aangesloten bent bij een kerkelijke gemeenschap en je houdt erg van het traditionele gedachtengoed, dan is een crematie en de daarbij behorende urn niets voor jou. En dat is prima.


2. Je hecht aan de traditionele "begeleiding naar de laatste rustplaats"

Je houdt meer van het ritueel van begraven. En terecht, wanneer iemand begraven wordt, kunnen de nabestaanden langer bij het het lichaam van de overledene zijn. Na de dienst in kerk of rouwcentrum gaan ze gezamenlijk naar de begraafplaats en pas wanneer de kist ook werkelijk in de grond gaat, gaan de nabestaanden naar huis. Dat is bij crematie anders. Na de dienst nemen de nabestaanden afscheid en is er geen begeleiden naar de laatste rustplek. Als je dit ritueel van 'begeleiding naar de laatste rustplaats' erg belangrijk vind, is een crematie met urn niets voor jou.3. Je hecht aan de waarde van een familiegraf

In sommige families is generaties terug al een familiegraf gereserveerd. Voor veel mensen is het een mooie gedachte om samen met grootouders, ouders en partner in hetzelfde graf te komen. En het is terecht heel lastig om voor crematie te kiezen als die plek voor jou gereserveerd is en je hebt het idee dat je ouders en partner verwachten dat je bij hen begraven wordt. Zelfs al zou je openstaan voor crematie, Het is in zo'n geval heel lastig om af te wijken van de familietraditie. En zeg zou zelf, tradities zijn er voor om in ere te houden. toch?4. Je wilt graag een vaste gedenkplek voor je nabestaanden door middel van een graf

Voor veel mensen is het een prachtige manier van herdenken door iedere week naar het graf te gaan van een overleden dierbare. Je start hiermee op het moment dat je de deur uitstapt, dan is er de tocht naar de begraafplaats. Wellicht is het wandelen over de begraafplaats ook enorm troostend. Het graf is wellicht voorzien van bloemen, planten of een kaarsje. Hoe helend is het om regelmatig de bloemen te vervangen, de planten te verzorgen of een nieuw kaarsje aan te stekend.

Hierna ga je weer naar huis, en op het moment dat je weer je huis binnenstapt kun je er wellicht weer even tegenaan. Zo baken je het proces van heling en rouw een beetje af.


5. Je wilt wel gecremeerd worden, maar niet in een urn

en natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die wel erg voor crematie voelen, maar niet 'opgesloten' willen worden in een urn.

Voor diegenen is het beter om ze na de crematie uit te strooien op een mooie plek, over een strooiveld van een urnentuin bijvoorbeeld. Weet wel dat het niet zomaar overal mag. Het is goed om vooraf bij de gemeente navraag te doen.


In dit laatste geval is het mooi voor de nabestaanden om de overledene toch te kunnen herdenken met een fysiek symbool. Bijvoorbeeld een gedenkkei of een gedenkblad waarop de naam van de overledene is gezet.


En zo zijn er nog vele redenen om niet voor een urn te kiezen. Ik denk echter wel dat het belangrijk is als je hier ruim op tijd over nadenkt. Het is voor je nabestaanden wel zo prettig wanneer ze niet volledig in het duister tasten en weten wat jij belangrijk vind. Wat jouw wensen zijn na je overlijden. Dan kunnen zij met een gerust hart na je dood een keuze maken in de wetenschap dat jij er achter staat.


een Yurnal dan maar?

Mocht je na dit verhaal aangezet zijn tot nadenken, kijk dan eens op mijn website. Daar staan Yurnals op. Wat? Ja je leest het goed: Yurnals. Yurnals zijn Troostrijke Kunstobjecten die ook gebruikt kunnen worden als urn. Maar dat hoeft niet. Dat betekent dat je het gewoon kunt kopen omdat je het mooi vindt, omdat het kunst is, omdat het zoveel prachtige emotie uitstraalt.


Wil jij jouw keuze delen? het kan voor andere lezers heel verhelderend zijn om te lezen waar iemand voor kiest en waarom.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page