5 redenen om niet voor een urn te kiezen

Waarom zou je eigenlijk voor een urn kiezen? Er zijn genoeg redenen om niet voor een urn te kiezen.1. Je wilt niet gecremeerd worden omdat de traditionele kerk daar niet achter staat.

De kerk is er tenslotte de reden van dat in 785 na Christus de lijkverbranding werd afgeschaft om dat het des duivels zou zijn. En deze kerk heeft er eeuwenlang zorgvuldig zorg voor gedragen dat mensen 'netjes' begraven werden.

Zelfs in 1914, toen de eerste crematie in ons land plaatsvond, stond in een Nederlands dagblad het volgende geschreven: ‘Gisteren is dan ook in ons land het heidense tijdperk der lijkverbranding geopend’. Als je aangesloten bent bij een kerkelijke gemeenschap en je houdt erg van het traditionele gedachtengoed, dan is een crematie en de daarbij behorende urn niets voor jou. En dat is prima.


2. Je hecht aan de traditionele "begeleiding naar de laatste rustplaats"

Je houdt meer van het ritueel van begraven. En terecht, wanneer iemand begraven wordt, kunnen de nabestaanden langer bij het het lichaam van de overledene zijn. Na de dienst in kerk of rouwcentrum gaan ze gezamenlijk naar de begraafplaats en pas wanneer de kist ook werkelijk in de grond gaat, gaan de nabestaanden naar huis. Dat is bij crematie anders. Na de dienst nemen de nabestaanden afscheid en is er geen begeleiden naar de laatste rustplek. Als je dit ritueel van 'begeleiding naar de laatste rustplaats' erg belangrijk vind, is een crematie met urn niets voor jou.3. Je hecht aan de waarde van een familiegraf