top of page
  • nathalie

De Natuur maakt haar eigen composities


Bladeren, aquarel en een vaas. Wat hebben die drie dingen met elkaar te maken? Meer dan je denkt. Je komt er achter in mijn nieuwste workshop: "De ontdekkingsreis van aquarel tot vaas". Bladeren zijn de basis van deze workshop. Saai? Reken maar van niet.Herfst


Vergankelijk

Broos

Sterfelijk

Aards

TijdelijkMaar ook


Belofte

Verbintenis

Bron

Oorsprong

eeuwig

Voorgoed
Dit prachtige gedicht heeft mijn goede vriendin Karolinne Engelen geschreven na het overlijden van haar moeder.


Het geeft goed weer hoe je op meerdere manieren kan kijken naar de herfst. Aan de ene kant sterven de bladeren af, ze drogen uit en vallen op de grond. Maar aan de andere kant: de boom laat zijn sapstroom verstillen, hij trekt zich terug. Zodat hij de winter kan overleven en na de winter weer opnieuw bladeren kan laten groeien. Een proces dat al eeuwen bestaat en nog eeuwen doorgaat. De kringloop van het leven.


De symboliek van bladeren


Bladeren staan voor mij symbool voor de kringloop van het leven. Elk jaar weer die fijne groene knopjes, dat langzaam overgaat in zachtgroene bladeren. De bladeren worden in de loop van de maanden steviger en donkerder. En als het herfst is en de temperatuur daalt onder een bepaalde temperatuur, laat de boom de afsterven. Ze veranderen. Het groen maakt plaats voor geel, rood, oranje, bruin. Een prachtig spectrum aan kleuren. Elke boom, elke struik geeft weer een ander kleurenschema.

En uiteindelijk laat de boom haar bladeren gaan. Ze vallen op de grond. Het vallen van de bladeren is al een feest om naar te kijken. Het tapijt van al die mooie kleuren op de grond. als je een lijst op de grond legt, heb je al een prachtig schilderij.

En als bonus vergaat het blad, is het voedsel voor de kleine diertjes en compost voor de bomen. De kringloop is compleet.


We vergeten wel eens dat we zelf ook tot een kringloop behoren. vaak beseffen we niet dat ook ons leven eindig is, dat we maar 1 zekerheid hebben in het leven...


Als je daar bij stilstaat besef je pas goed hoe mooi symbolisch die bladeren zijn. Als metafoor voor ons leven.Daarom zijn bladeren voor mij het ideale onderwerp om op een Vaas of yurnal te tekenen. Naast dat ze een algemene symboliek hebben, hebben specifieke bomen of struiken ook weer een diepere symboliek. En daar kun je zo mooi mee spelen als je je eigen vaas decoreert. Op de VU in Papendrecht geef ik de workshop: "De ontdekkingsreis van Aquarel naar vaas".


waarin ik uitleg geef over de symboliek van bladeren. Je leert bladeren te tekenen met de aquareltechniek en daarna leer ik je deze techniek toe te passen met glazuur op je eigen vaas. Aan het einde van de dag heb je niet alleen een prachtige vaas gedecoreerd met bladeren die symbolisch staan voor jouw leven, je hebt ook een echte aquareltekening gemaakt. De vaas kun je gebruiken als voorraadpot, vaas of Yurnal. Het deksel is te gebruiken als waxinelichthouder. Een leerzame dag met een verbluffend eindresultaat. Workshop: de ontdekkingsreis van Aquarel tot vaas. cursuscode 3329.
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page