top of page
  • nathalie

De Yurnal voor meneer H


Om hier een voorbeeld van te geven wil ik je graag meenemen in de reis van de Yurnal voor meneer H.


Mevrouw H kwam op een zonnige dag met haar zoon in mijn atelier om te zien of ik een 'urn op maat' voor hen kon maken. Meneer H was een jaar of wat daarvoor overleden en zijn as stond al die tijd in een metalen bus in de linnenkast. Mevrouw H was al die tijd voornemens om de as van haar geliefde man uit te strooien, maar een deel van de as wilde ze toch in een mooi kunstwerk bij zich houden.


Onder het genot van een lekker kopje koffie vertelde mevrouw H over het leven van haar man. "Eigenlijk was hij heel gewoon, hij werkte deed zijn werk en we gingen graag met vakantie. We hebben veel gereisd, veel gezien van Europa en ook daarbuiten. Naast het reizen had hij eigenlijk geen hobby's". "Tijdens de vakanties had hij geen specifieke bezigheid, fietsen, vissen, varen...nee, hij had geen voorkeur. Hij had ook geen voorkeur voor een bepaald gebied. Bergen, zee, bossen, steden, hij vond het allemaal even mooi."


De moed begon me inmiddels wel in de schoenen te zakken, want hoe beeld je dit uit in klei? Het lukte me niet om meneer H in mijn hoofd vorm te geven. Totdat ik vroeg naar het moment dat ze elkaar leerde kennen.

"We leerden elkaar kennen op een feest, ik vond hem meteen leuk. We stonden wat te praten toen het liedje 'Tulpen uit Amsterdam' werd gedraaid. Ik grapte dat 20 tulpen van elke kleur ook wel goed was... Vanaf dat moment heb ik elk jaar 20 rode en 20 gele tulpen van hem gekregen. Geen enkel jaar sloeg hij over."


En wat zij het meest aan hem mistte? Zijn uitgestoken hand. Ze heeft haar hele leven al een lichte wankel in haar evenwicht en steeds als ze dreigde te vallen was daar weer zijn uitgestoken hand, om haar op te vangen, om haar te helpen. Ja, die uitgestoken hand mist ze nog elke dag.


Op zo'n moment begint het in mijn hoofd te borrelen. Nadat ik afscheid had genomen van mevrouw H en haar zoon zette ik snel de eerste lijnen op papier. 3 Schetsen waaruit zij uit kon kiezen. 3 Schetsen waarin de Tulpen en de uitgestoken hand een belangrijke rol spelen.

Zij koos één van de drie ontwerpen. Ik werkte de Yurnal uit en voegde nog een paar kleine symbooltjes toe. Kleine details die symbool staan voor het werk dat hij deed, de bijnaam die zijn zoon voor hem had... Sinds een paar weken staat de Yurnal van meneer H op een prominente plek in de woonkamer. een foto van meneer ernaast. Het klopt.


Mevrouw H en ik hebben geproost op Yurnal, de symbolen die haar doen herinneren wat een heerlijk leven zij had met meneer H.

Ik zou graag nog eens bij haar op visite gaan, wat heeft die vrouw mooie verhalen te vertellen.
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page