top of page
  • nathalie

Het is toch gewoon een urn !?


"Het is toch gewoon een urn !?", is een opmerking die ik veel krijg.

En ja, als je weinig fantasie hebt, als je niet het vermogen hebt meer te zien dan je ziet. Ja, in dat geval is het gewoon een urn.


Nee, het is niet 'gewoon' een urn. Wil je een 'gewone urn', dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Er zijn honderden websites waar 'gewone urnen' op staan. dertien in een dozijn urnen. Waar geen sprankje emotie of troost vanuit gaat. Het idee dat ze uit een fabriek komen waar ze zonder enige persoonlijke touch worden gemaakt. Dat zijn 'gewone urnen'.


Dit zijn Yurnals. Troostrijke kunst, tevens als urn te gebruiken.

Handgemaakt. Keramiek. Als ik voor jou een Yurnal maak, dan gaat daar een heel proces aan vooraf.


De Inspiratie

Waar haal jij je inspiratie vandaan? waar vind jij troost? Is dat een wandeling over het strand? met de wind door je haren, lopen door de branding. De zee die je zowel een gevoel van rust als onrust geeft. Voel je de rust van de kabbelende golfjes op het strand? Vind je de troost in het idee dat de zee op de maan reageert met eb en vloed. En dat dit altijd zo geweest is en altijd zal blijven gebeuren.

Of luister je liever naar het gekrijs van de meeuwen die boven je hoofd vechten tegen de wind? Het oorverdovende gekrijs dat je elke mogelijkheid tot denken ontneemt... Of negeer je dit allemaal en vind je op het strand de stilte in jezelf? Voel je liever het zand dat tussen je tenen doorglipt. warm, zacht zand. Waarin de mooiste schelpen als schatten verborgen liggen..


De uitwerking van die inspiratie

Je laat de indrukken op je inwerken en gaat in stilte zitten. Dat kun je mediteren noemen.

Het is zaak te kiezen.Wat kies jij?

Waar haal jij de troost uit. Dat is belangrijk voor mij als kunstenaar om te weten. Wat is jouw troostmoment? En wat zijn de kleine gebaren van de overledene waardoor jij meteen in de emotie schiet? was dat de opgestoken hand bij het thuiskomen? Was dat de aai over je rug wanneer je het net nodig had? Voel je die zachte aanraking soms nog? Zelfs al weet je dat dat helemaal niet kan? voel je toch de energie van je geliefde. Dat kan helemaal niet...Of toch wel? Misschien is er dan toch wel meer tussen hemel en aarde?


Bij mij is er altijd meer tussen hemel en aarde. En als jij de energie voelt van je overleden geliefde, dan ís die energie er. Ik ben er voor jou om die energie om te zetten in troostrijke kunst. Dat kan ik alleen met behulp van jou en jouw ervaring met jouw troostrijke symbolen.Conclusie: Nee. Het is niet 'gewoon' een urn!


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page