top of page
  • nathalie

Waar komen urnen vandaan?


eerst de crematie...


Als we het over urnen hebben, hebben we het uiteraard ook over crematie.

Zonder crematie heb je geen urn nodig tenslotte.


Het eerste crematorium in Nederland is in 1913 gebouwd Op begraafplaats Westerveld in Driehuis. Crematorium Velsen was geboren. De eerste crematie vond daar in 1914 plaats. Op 1 april 1914.
Maar was dit de eerste crematie in Nederland?


Nee, dit was niet de eerste crematie in Nederland. Daarvoor moeten we heel ver teruggaan in de tijd. Naar de Midden Bronstijd welteverstaan.

Toen werden de eerste lijkverbrandingen uitgevoerd. De lichamen van de overleden werden niet altijd direct verbrand, ze werden eerst in de open lucht gelegd om te ontbinden en daarna verbrand. Soms zat daar wel een jaar tussen.

Voor de as groeven ze askuilen of gebruikte speciale Boomkisten.


Pas in de late Bronstijd (rond 1100 voor Christus) werd de lijkverbranding een traditie en de as ging vanaf die tijd in urnen, asdoeken, of werd los in een kuil begraven.

Uit die tijd stammen ook de urnenvelden. In Nederland zijn nog tientallen urnenvelden te vinden, vooral in het gebied van de Kempen. maar ook in Drenthe en Limburg zijn urnenvelden te vinden.


Zoek maar eens op internet. Diverse gemeenten organiseren prachtige wandelingen langs deze urnenvelden. Als wandelend en genietend van de natuur leer je ook nog eens wat van de geschiedenis van ons mooie landje.


Er kwam wel een einde aan deze traditie van lijkverbranding. en wel doordat de Katholieke kerk een flinke wat in de pap te brokkelen kreeg. Na 800 na Christus was dit het geval. de Katholieke kerk verbood het verbranden van lijken en men werd 'netjes' begraven.


Pas in 1874 werd in Den Haag 'De Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland' opgericht met als doel om cremeren in Nederland mogelijk te maken. Dat resulteerde in het eerste crematorium in 1913.


De kerk was daar niet blij mee. Dat de invloed van de kerk diep in ons systeem zit blijkt wel uit het artikel in een Nederlands Dagblad op 2 april 1914 over de eerste crematie: ‘Gisteren is dan ook in ons land het heidense tijdperk der lijkverbranding geopend’.


Vanaf 1955 is crematie wettelijk toegestaan.

Toch wel een bijzondere geschiedenis.Maar nu die urnen...

In de bronstijd, dus voordat de Katholieke kerk zich er mee begon te bemoeien, werd de as bewaard in askuilen, asdoeken of urnen. In het begin waren dit nog potten die eerst gebruikt werden voor het bewaren van voedsel.

Later werden urnen speciaal gemaakt. De grondstof hiervoor was rivierklei.

In sommige urnen zijn ook nog 'grafgiften' gevonden. Mantelspelden, naalden, kleine potjes.


Van 800 na Christus tot 1914 zijn er officieel geen urnen meer gemaakt.


De eerste crematie op 1 april 1914 was van de heer

dr. C.J. Vaillant, huisarts uit Schiedam en voormalig bestuurslid van ‘de Facultatieve'. Hij kwam dus in de eerste urn sinds de bronstijd terecht. De urn is, zo het lijkt, van koper gemaakt. Maar mocht iemand zeker weten van welk materiaal deze urn is gemaakt, laat het dan vooral weten onder deze blog.


Inmiddels zijn we meer dan 100 jaar verder en zijn urnen is diverse soorten en maten te koop. van keramiek tot brons, van glas tot hout. Voor elke portemonnee is wel een urn te vinden. Je kunt het zo gek of mooi of bijzonder maken als je zelf wilt.


Maarrrrr...


Er is echter maar één soort urnen waar de overledene ook nog plezier aan beleeft... De Spirituele Urnen van Atelier van Wingerden.#urnen #geschiedenisurnen #troostrijkekunst #spiritueleurnen #ateliervanwingerden #overlijden #troost

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page