Waar komen urnen vandaan?


eerst de crematie...


Als we het over urnen hebben, hebben we het uiteraard ook over crematie.

Zonder crematie heb je geen urn nodig tenslotte.


Het eerste crematorium in Nederland is in 1913 gebouwd Op begraafplaats Westerveld in Driehuis. Crematorium Velsen was geboren. De eerste crematie vond daar in 1914 plaats. Op 1 april 1914.
Maar was dit de eerste crematie in Nederland?


Nee, dit was niet de eerste crematie in Nederland. Daarvoor moeten we heel ver teruggaan in de tijd. Naar de Midden Bronstijd welteverstaan.

Toen werden de eerste lijkverbrandingen uitgevoerd. De lichamen van de overleden werden niet altijd direct verbrand, ze werden eerst in de open lucht gelegd om te ontbinden en daarna verbrand. Soms zat daar wel een jaar tussen.

Voor de as groeven ze askuilen of gebruikte speciale Boomkisten.


Pas in de late Bronstijd (rond 1100 voor Christus) werd de lijkverbranding een traditie en de as ging vanaf die tijd in urnen, asdoeken, of werd los in een kuil begraven.

Uit die tijd stammen ook de urnenvelden. In Nederland zijn nog tientallen urnenvelden te vinden, vooral in het gebied van de Kempen. maar ook in Drenthe en Limburg zijn urnenvelden te vinden.


Zoek maar eens op internet. Diverse gemeenten organiseren prachtige wandelingen langs deze urnenvelden. Als wandelend en genietend van de natuur leer je ook nog eens wat van de geschiedenis van ons mooie landje.