top of page
  • nathalie

Wat is een Yurnal


Waarschijnlijk heb je nog nooit van het woord Yurnal gehoord.

Dat geeft niet, het bestaat nog maar heel kort.


Kort en bondig gezegd:


"Een Yurnal is troostrijke kunst, tevens als urn te gebruiken."

Keramiek

In eerste instantie is een Yurnal troostrijke kunst. Yurnals zijn altijd gemaakt van keramiek. Uit nood geboren, keramiek is nu eenmaal mijn vakgebied.

De meeste Yurnals zijn met de hand opgebouwd en dat geeft mij de mogelijkheid om ze een troostrijke uitstraling te geven. In veel Yurnals verwerk ik natuurwezens als mensfiguren. Zo heb ik een serie met Shamanca's en een serie met Veerlingen. In een latere blog leg ik uit wat een Shamanca is en wat een Veerling is.


De Yurnals stralen een emotie uit die als troostrijk wordt ervaren. En als dat daadwerkelijk gebeurt, ben ik tevreden. Het is de bedoeling dat je troost vind wanneer je naar een Yurnal kijkt.


Het woord Yurnal herbergt meerdere woorden. Natuurlijk vind je het woord 'urn' er in. Daarnaast heeft het ook een deel van de woorden Journal of Journey. Logboek en Reis.


Deze twee woorden neem ik mee wanneer ik een Yurnal op maat maak.

Aan de buitenkant van een Yurnal boetseer ik als het ware de reis van de overledene. Het is een logboek van symboliek. Symbolen die voor de overledene en de nabestaanden belangrijk waren.


En in elke Yurnal is een cadeautje aangebracht voor de overledene. Dat kan een geboetseerd symbool zijn, een tekst of een gouden symbool uit het Sjamanisme. vaak zijn deze 'cadeautjes' niet te zien. dat geeft niet. het is iets tussen de overledene en het universum.
Een Yurnal hoeft niet groot te zijn.


Mensen die een Yurnal bij mij laten maken, strooien het grootste gedeelte van de as uit en willen een klein kunstwerk met daarin de rest van de as.

Omdat ze een grote urn veel te opzichtig vinden, omdat ze willen uitstrooien maar toch een klein deel bij zich willen houden. En soms komt er helemaal geen as in.


Zo kwam Suzan eens bij me en zij kocht een Yurnal voor haar moeder. Niet de as van haar moeder ging er in, maar alle mooie herinneringen die ze aan haar moeder had. Foto's, kaarten, briefjes, een kettinkje dat Suzan als kind voor haar moeder had gemaakt en dat haar moeder al die jaren had bewaard.... Steeds als Suzan naar de Yurnal kijkt weet ze dat die de mooiste herinneringen aan haar moeder herbergt.
Ben je benieuwd wat een Yurnal voor jou kan betekenen? maak vrijblijvend een afspraak om de Yurnals in mijn atelier te bekijken en het gesprek aan te gaan over de reis van jou en jouw overleden dierbare. Dan kijken we samen of we daar met een Yurnal verslag van kunnen doen


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page